Jenny Lundbäck - A moment´s hesitation - (denna utställning visades 2018)

Ett ögonblicks tvekan är en dörr som öppnas.
Med utställningens målningar och skulpturer i samverkan vill jag skapa en rumslighet, en närvaro av en tidpunkt. Vistelsen i rummet är ett ögonblick i tiden där det fanns något innan, och det finns något efter.
Saker och ting i livet är kanske inte vad det ser ut att vara vid första anblick.
Målningarna är i olja och skulpturerna är av tovad fårull.

Jenny Lundbäck

Sedan hösten 2017 har jag upptäckt det ljuvliga materialet; ull.
Jag skulpterar och formar ullen med tovningsnål eller med såpa och vatten. Att forma en figur av ull är lite som att skulptera i lera. Det går bra att lägga till med nål och ta bort med sax. Det kan vara bra att ha en stomme i tex trä, ståltråd eller skumgummi.

Får brukar klippas ca två gånger per år och jag vill ha ullen otvättad och fet! Jag köper ullen från fårägare runtom i Sverige, och varje gång jag hämtar ett paket på posten är jag smått euforisk. Det är något med lockarna, hur de lägger sig i vågiga testar och när stråna blänker av ullfettet. Egentligen tycker jag ofta ullen är som vackrast när den är helt orörd, om den inte är alltför smutsig.

Jag vill tvätta ullen själv för att ha kontroll över lockarna. Om jag ska våttova ullen så blir den ren i processen.

Jag använder mig till största delen av de naturliga färgerna i ullen som har många olika skiftningar. Jag har växtfärgat i små mängder, men använder jag även syntetiskt färgad ull.

Många är nyfikna på hur det går att få en tovad fäll att se ut som en riktig fäll fast den bara består av klippt ull (inte skinn/päls). Genom att våttova fast kardad ull på "klippsidan" av ullen, så skapas en fäll av endast klippt ull. Fler nyanser av ull kan tovas fast med nål i fällen som sedan måste våttovas ytterligare en gång.

Mitt intresse för ullen väcktes då jag fick höra att fårbönder i Sverige tvingas slänga mängder med ull varje år då fåren klipps. Eftersom ull är ett sådant fantastiskt material med bred potential, dessutom vänligt för miljön, så tyckte jag det var otroligt synd att så mycket går till spillo. Jag ville undersöka ullen som material, vad jag skulle kunna göra med ullen utöver det traditionella hantverket.

 
 
Jenyy Lundbäck
Scenario 2018 olja på duk 140x98 cm Jenny Lundbäck
Pollinators"2018olja på duk140 x 98 cmJennyLundback